Изказваме огромната си благодарност към

Ръководството на СУ „Емилиян Станев“ за

възможността да проведем урока в училището!

За българите месец ноември е най-просвещенският месец в календарната година. Месецът, в които почитаме паметта на борците ни за духовна и политическа свобода. Можем да се запитаме, в какво се състои магията на този празник и защо той е толкова значим?

Уникалното на този празник е че ние отдаваме почит на духовното дело! На онези усилия на нашите национални герои, които са накарали и други освен тях да поемат по пътя към Освобождението. Именно будителската им дейност отваря прозореца към знанието, прозореца към света за подтиснатия народ. Благодарение на техните дела българинът започва да изпитва нужда от просвета. Започва да се интересува от европейските идеи, да превръща идеите в действия, за да завърши всичко с българската революция!

Няма нужда да споменаваме, че един народ няма как да постигне политическа свобода, ако преди това не е узрял за това мислено и духовно! Именно духовното извисяване на нашите будители им е донесло безсмъртието и славата. Благодарение на тяхната книжовна и революционна дейност, благодарение на това, че те са били в крак с времето си, днес ние спокойно можем да заявим – през XIX в. България с изключително бързи темпове достига Европа и модерните тенденции! Те са били едни модерни хора, които са притежавали и много характерни за онова време качества, които са им позволили да бъдат такива каквито са!

За да стане това ясно и на учениците, „Историограф“ посети СУ „Емилиян Станев“ в град Велико Търново. Проведеният открит урок там стана реалност благодарение на поканата, която получихме от Мариела Георгиева – възпитатател на 5-ти клас в училището. В урока екипът ни заложи не само на информацията, която можем да дадем за будителите. Опитахме се да накараме учениците да помислят върху ситуацията, в която живеят българите през XVIII и XIX в. Дадохме им възможност да влязат в ролята на хора, стараещите се да променят тогавашната ситуация и да предложат действия, които биха предприели за пробуждане на народа, ако живеят в тези времена.

Не е нужно да споменаваме, че учениците бяха невероятни и дадоха абсолютно адекватни и приложими предложения!

Във втората част дадохме възможност да учениците да изградят образ на един съвременен будител. Разбира се съвременният будител трябва да има кауза, а също така и много от качествата на будителите от историята. Именно заради това, учениците получиха задачата да съставят този образ като включат в него каузата, за която трябва да се бори той, качествата, които трябва да има, външния му вид и поведението, което трябва да демонстрира. Все добродетели, които учениците могат да приложат за себе си! Именно такава беше и целта на нашето посещение в училището.

Като ключови качества, които трябва да има съвременният будител учениците определиха – борбеност, интелигенстност, целеустременост, общителност, честност, доброта.

С проведения урок се надяваме, че успяхме да покажем на учениците колко много неща от историята могат да бъдат приложени и в днешно време! Че можем да използваме добрия пример на историческите личности, за да бъдем достойни и полезни за обществото, точно като героите от миналото! Вярваме, че това е така, защото, ако преди е било нужно да пожертваш всичко за държавата си, дори и живота си, днес е безкрайно нужно да живееш за нея и да бъдеш полезен за обществото!