На 20 октомври екипът на Историограф организира акция по почистването на Александровския мост в село Първомайци (Област Велико Търново). Дейностите, които извършихме включват почистване на растителността по пътното платно и парапетите. Освен това беше обновена и паметната плоча на княз Александър Батенберг разположена на моста.

Мостът е един от интересните и позабравени паметници в нашата страна. Неговият строеж започва след Освобождението през 1878 година и завършва през 1880 година. Проектиран е от чеха Иржи Прошек по модела на римския мост Санто Анджелико. Според местните, това е първия „лъвов мост“ в България, тъй като е завършен 9 години преди да бъде започнат строежа на всеизвестния Лъвов мост в София.

За съжаление оригиналният лъв, който е поставен на моста през 1880 година е съборен в река Янтра при автомобилна катастрофа през 1979 година. А през 1947 година барелефът на Александър Батенберг е заменен с петолъчка.

През 2008 година по инициатива на кмета на с. Първомайци – Ясен Янков, барелефът на княз Александър Батенберг е възстановен, а на моста поставена нова скулптура на лъв, с което справедливостта е възстановена.

 

През септември тази година се навършиха 140 години от започването на строежа на Алексанровския мост. За нас бе изключителна радост да получим възможността да спомогнем за почистването и възстановяването му на тази достойна годишнина.

Изказваме специални благодарности на директора на Областно пътно управление – В. Търново – инж. Петя Каразахова и кмета на село Първомайци – Ясен Янков за оказаното съдействие и подкрепа.