Представяме Ви нашето интервю с основателите на сдружение „Ловчанци“. Те ще ни разкажат повече за организираното от тях Възпоменателно факелно шествие 144 години безсмъртие. Което благодарение на тях е на път да се превърне в традиция. А също така и за това кои са, с какво се занимават и защо?

Защо „Ловчанци“?
Ами причините са две.
Първата произлиза от членовете на славния 16ти Пехотен Ловчански полк, които били наричани „ловчанци“. От друга страна, единствената българска дума-нарицателно за жителите на град Ловеч е „ловчанци“, дълбоко забравена за сметка на турцизмите „ловчалии“ и „ловчанлии“.

Кога е създадена?

Идеята „Ловчанци“ се роди в главите ни в началото на 2014 година. През април се събрахме с будни приятели, за да обсъдим с какво бихме могли да бъдем полезни за любимия Ловеч и за развитието на гражданското обществото в него.

Защо е създадена?
Още при самото си създаване решихме да образуваме една общност, която да работи заедно и да развива взаимно своите разностранни умения и интереси, разгръщайки потенциала у всеки един. Целта ни е да изградим работоспособен екип от млади и родолюбиви ловчанци, готови да останат в бързо обезлюдяващия се град, за да се борят за своето бъдеще именно тук, в революционната столица на Апостола.

Кой участва и може да участва в нея?
Организацията е съставена само от млади родолюбци, задължително непартийно обвързани личности, притежаващи разнообразни умения и професии.

Какви цели стоят пред организацията?
Целите ни са да издирим, съхраним и популяризираме славната българска история, традиции, бит, култура и идентичност, както и да спомогнем за изграждането на едно светло бъдеще за любимия град и нашите деца.

Как се роди идеята за шествието?
Традицията за Шествието, в памет на Апостола, бе създадено от друга, различна от „Ловчанци“ група младежи, която организираше събитието няколко години подред, но в последствие се разпадна. Ние решихме да вземем нещата в свои ръце, като не позволим традицията да бъде затрита, а вместо това да я възродим и доразвием.
И резултатите са налице – това ще бъде четвърта поредна година за нас, като през миналата 2016 проведохме едно внушително събитие, наброяващо повече от 1700 души, в което се включиха множество наши сънародници, пропътували разстоянието до Ловеч, за да отдадат почитта си към Апостола заедно с нас, именно тук.

Какво послание искате да предадете чрез шествието?
Тук бих могъл да отговоря с две думи ПОЧИТ И ОБЕДИНЕНИЕ.
Чрез Възпоменателно факелно шествие „144 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ“, ние бихме искали да отдадем почитта си към Апостола по един внушителен начин, такъв – какъвто Васил Иванов Кунчев заслужава. Да изградим у подрастващите поколения непримиримият български дух и самосъзнание, а и да припомним на позабравилите, че „Дела трябват, а не думи!“

Също така, чрез това събитие ние целим да покажем на обезличеният и обезверен от ежедневието българин, че не всичко е изгубено за Родината ни.

Защо?
Защото събитието се организира от народа, финансира се от народа и се провежда от него!Това е ясен знак, че със задружни сили ние можем да сторим дори и невъзможното в името на Отечеството!

Защо трябва да се включим в него?
За да се замислим още веднъж, за това какво са дали нашите предци, за да ни има нас днес. За да почувстваме възторженият български дух на обединението, който ще витае из Ловеч в мразовития 19 февруари. За да се поклоним смирено в подножието на най-внушителният му паметник и да станем част от пламъка на Възпоменателно факелно шествие, който разпалва все така споменът за великия син на Майка България.